UlrzT8nHuNeii_7dPNTQOt7uImE8RsWp5HdrXowQl9g

Nuova Vita

De vaarbewijsspecialist van Waterland en Omstreken

Vaarbewijs nieuwtjes

CBR gaat vaarbewijsexamens afnemen     

Vanaf 1 januari 2020 gaat de examinering van het Klein Vaarbewijs naar het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

We kennen het CBR als de organisatie die verantwoordelijk is voor de rijbewijzen maar het CBR doet veel meer. Het CBR heeft naast de afdeling wegverkeer ook een afdeling luchtvaart en binnenvaart. Het CBR verzorgt al jaren de examens voor het vliegbrevet en groot vaarbewijs.

Wat betekent dit voor het examen Klein Vaarbewijs?

De wetgeving betreffende het Klein Vaarbewijs verandert niet, alleen de uitvoering van de examinering gaat over naar een andere instelling. Het CBR heeft een ruime ervaring op het gebied van mobiliteitsexamens en kennis van de binnenvaart en moet deze klus wel kunnen klaren. Er wordt in de komende periode hard gewerkt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat betekent het voor de watersporter?

Elke verandering zorgt voor een stuk onzekerheid, je weet wat je hebt en je moet maar afwachten wat er komt.

Er komen in ieder geval meer examenlocaties, maar het zou ook zo maar kunnen dat we eindelijk een praktijk component gaan krijgen. Dat is een lang gekoesterde wens van veel watersporters en binnenschippers en het CBR heeft veel ervaring op het gebied van praktijk examens. Of er een uitbreiding van de vaarbewijsplicht gaat komen is nog niet bekend. Op zich is een uitbreiding van de vaarbewijsplicht een goede zaak. Het is raar dat je met 16 jaar zonder vaarbewijs wel met een motorjacht van 14,95 meter mag rondvaren, terwijl je voor een jetski  of rubberbootje met 8 pk een vaarbewijs moet hebben en minimaal 18 jaar moet zijn.

Zekerheid

Als je van zekerheid houdt, moet je nu een vaarbewijs gaan halen. Voorlopig weten we nog waar we aan toe zijn.